PEMBENTUKAN PERIBADI DAN ETIKET

PEMBENTUKAN PERIBADI DAN ETIKET-ppt Download

  • Date:16 Jul 2020
  • Views:10
  • Downloads:0
  • Size:108.00 KB

Share Presentation : PEMBENTUKAN PERIBADI DAN ETIKET

Download and Preview : PEMBENTUKAN PERIBADI DAN ETIKET

Report CopyRight/DMCA Form For : PEMBENTUKAN PERIBADI DAN ETIKET


Transcription:

PROTOKOLDefinisi Kamus Dewan Peraturan peraturan dalam IstiadatRasmi seperti sambutan kepada tetamu Peraturan peraturan yang telah diterima.
oleh semua pihak sama ada dalamhubungan hariannya dengan masyarakatatau dalam pelbagai istiadat atau majlisrasmi dan bukan rasmi MATLAMAT.
Mewujudkan jurang perbezaan Mengamalkan sopan santun Memudahkan pengendalian majlis Memberi penghormatan yang sewajarnya KEPENTINGAN.
Memelihara sistem atur cara dan adatistiadat Negara Negeri Carabagaimana kita menghormatiseseorang Mengelakkan kita merendahkan martabat.
KOMPONEN PROTOKOL Susunan keutamaan Anugerah darjah kebesaran Susunan tempat duduk PERINSIP PENENTUAN TARAF.
A Pegawai awam Jenis jawatan Gred jawatan Darjah kebesaran Kedudukan dalam organisasi.
B Orang awam Darjah kebesaran Kedudukan dalam masyarakat JENIS JENIS PROTOKOL Panggilan sebutan Cara menggunakan.
hormat kutleri Peraturan gelaran Cara mengadap Susunan tempat duduk Cara berpakaian Tertib di meja makan Susunan atur cara Cara menggunakan Susunan kata kata aluan.
napkin dalam ucapan Cara duduk Pengibaran bendera Lain lain PERATURAN GELARANYANG AMAT BERHORMAT.
YANG AMAT BERBAHAGIAYANG BERHORMATYANG BERBAHAGIAPERSEKUTUANYANG BERBAHAGIA.
YANG BERBAHAGIAYANG AMAT BERHORMATYANG AMAT DIHORMATIYANG BERHORMATYANG DIHORMATI NEGERI.
YANG BERUSAHA PERATURAN GELARAN Dato Datin Paduka Datin Dato .
Isteri pertama sahaja boleh memakai Datin Dato Kematian boleh diguna selagi tidak bernikahdengan orang lain Sekiranya cerai hidup tidak boleh gunakan.
Datin Dato PEMBENTUKANEtiket merupakan peraturan peraturantingkahlaku atau sopan santun sama adadalam kehidupan harian dalam hubungan.
antara satu sama lain atau dalam majlisyang berbentuk formal atau tidak formal PENAMPILAN DIRI1 Tertib Perkenalana Prinsip Perkenalan.
i Perkenalkan lelaki kepada wanita ii Perkenalkan orang yang kurangpenting kepada orang yang lebih penting iii Perkenalkan orang yang lebihrendah pangkatnya kepada orang yang lebih.
tinggi pangkatnya iv Perkenalkan orang yang lebih mudakepada orang yang lebih tua b Keberkesanan DalamPerkenalan.
i Kedua pihak bersedia untukdiperkenalkan dan untuk menerimaperkenalan ii Sebut nama dengan jelas dan betul iii Perlakuan yang tertib .
iv Pandang ke arah mata orang yangdiperkenalkan v Jika terlupa nama orang yang akandiperkenalkan sebaik baiknya akui c Tertib Memperkenalkan.
i Izinkan saya memperkenalkan ii Puan inilah Encik iii Boleh saya memperkenalkan d Cara Menjawab Yang Sopani Apa khabar .
ii Bertuah dapat berkenalan dengan 2 Berjabat Tangan Bersalam Pelbagai cara Kasar dan aggresif Mengawal.
Hujung jari sahaja Erat dan mesra Perempuan hendaklah menghulurkantangan dahulu Tempoh keadaan biasa kira kira lima 5 saat .
3 Perbualan Sosiala Contah tajuk perbualan sosial yang sesuaiadalah seperti berikut iii Muzikiv Makanan.
v Kesenianvi Kebudayaan b Tertib Perbualan Sosiali Kedua dua pihak berminatii Pandang ke arah orang yang bercakap.
iii Dengar dengan telitiiv Bercakap dengan nada yang biasav Tempoh bercakap bersesuaian tidakterlalu lama vi Bercakap secara bersahaja.
vii Beri laluan kepada yang mendengar untukviii Berbual dengan seberapa ramai yangboleh dalam satu kumpulan 4 Cara BerdiriGaya berdiri yang baik ialah .
Tubuh badan posture hendaklah berdiribetul iaitu dada ke hadapan dan perut ke Tangan di sisi badan Air muka menampakkan ketenangan Sentiasa memberi senyumam dan keadaan.
Kaki terbuka sedikit 5 Berjalan Gunakan bahagian dari punggung ke bawahbila berjalan Kuruskan bahagian badan tidak kaku .
Setiap langkah mengikut bayangan garisan Hayun tangan seberapa sentimeter kehadapan dan belakang Gerakan tangan berlawanan dengan kaki 6 Naik Tangga.
Bila menaiki tangga badan tidak terlalumembongkok Hanya bongkok sedikit sahaja dari bahagian Gunakan kaki kanan untuk naik ke anaktangga pertama dan seterusnya diikuti.
dengan kaki kiri Seluruh kaki kanan diletakkan di atas anaktangga pertama 7 Duduk Di Kerusi Bila duduk dikerusi rapatkan kaki dan lutut.
Bagi wanita letakkan kaki menyurung kesebelah kanan atau kiri Bagi lelaki rapatkan kaki dan lutut sahaja Elakan jari kaki sepatu dari melunjur keatas atau ke bawah.
Elakkan diri dari menggoyangkan kaki Elakkan duduk secara cross legged ataupaha di atas paha 8 Berjalan Di Tepi JalanApabila suami isteri bersiar siar di sesuatu.
tempat dan sedang berjalan di tepi jalan suami hendaklah berada di kawasan merbahaya sentiasa awasi kenderaan kenderaanyang lalu lalang.
memberi bantuan menyeberangijalanraya ataupun lorong jalansekiranya perlu 9 Masuk dan Keluar Kereta Apabila masuk ke kereta bermula dengan.
Apabila keluar dari kereta bermula dengan Dalam keadaan biasa suami hendaklahkeluar dahulu dan diikuti oleh isteri daripintu yang sama jika kedua duanya dudukdi sebelah belakang.
10 Masuk dan Keluar Lif Masuk atau keluar dahulu sesiapa yangberhampiran dengan pintu TATA RIASKESESUAIAN PAKAIAN LELAKI DAN.
PEREMPUAN BAGI PELBAGAI MAJLISMAJLIS PEREMPUAN LELAKI1 Bankuet Baju Kurung atau Mess Kit White Tie Negara atau Kebaya Labuh Baju KebangsaanNegeri berselendang dan Rasmi dengan.
tidak sedondon Darjah Kebesaran2 Jamuan Makan a Baju Kurung a BajuMalam Rasmi berselendang Kebangsaanoleh Ketua b Baju Kebaya HitamNegara atau Labuh b Black Tie.
Ketua Kerajaan berselendang 3 Jamuan Makan a Baju Kurung a Bajub Baju Kebaya KebangsaanMalam Formal Labuh b Black Tie4 Jamuan Makan Baju Melayu Moden Baju Batik Lengan.
5 Jamuan Makan a Baju Kebaya a Baju BatikTengahari Tidak b Baju Kurung Lengan PanjangRasmi b Lounge Suitc Pakaian Kerja 6 Jamuan Makan Baju Melayu Modon Baju Batik Lengan.
Tengahari Tidak Panjang7 Jamuan Teh a Baju Kurung a Baju BatikRami b Baju Kebaya Lengan PanjangLabuh b Lounge Suitc Pakaian Kerja.
8 Pengurniaan Baju Kurung atau a Pakaian IstiadatDarjah Kebaya Labuh b Baju KebangsanKebesaran berselendang dan Rasmitidak sedondonKebangsaan.
9 Istiadat Baju Kurung atau a Pakaian IstiadatPertabalan Kebaya Labuh b Baju Kebangsanberselendang dan Rasmitidak sedondon10 Hari Ulang a Baju Kurung a Baju Batik.
Tahun b Baju Kebaya Lengan PanjangKemerdekaan b Bush jacketc Pakaian Kerja11 Pembukaan Baju Kurung atau a Pakaian IstiadatPersidangan Kebaya Labuh b Baju Kebangsan.
Parlimen berselendang dan Rasmitidak sedondon 12 Mengadap Baju Kurung atau a Lounge SuitTuanku Kebaya Labuh gelap danberselendang dan bersongkok.
tidak sedondon b BajuKebangsaan13 Cocktails dan a Baju Kebaya a Baju BatikReceptions b Baju Kurung Lengan Panjangb Lounge Suit.
14 Musabaqah Baju Kurung atau a Baju KebangsanKebaya Labuh b Baju Batikberselendang dan Lengan Panjangtidak sedondonc Lain lain.
pakaian yang 15 Pengebumian Baju Kurung atau Baju KebangsaanKebaya Labuh berselendang dantidak sedondon.
16 Majlis anjuran Pakaian Kerja Pakaian Kerjaagensi siang 17 Majlis di luar Baju Kurung Baju Batik Lengandewan seperti Panjang 18 Anugerah Baju Kurung atau a Baju.
Sastera Negara Kebaya Labuh Kebangsaandan Anugerah berselendang dan HitamNegara tidak sedondon b Lounge Suitwarna gelap 1 Kesesuaian Pakaian Wanita.
i Elakkan daripada memakai kainberkilat berkilau pada siang hariii Elakkan daripada memakai satu warna sahajaiii Elakkan melebihi empat warna pada satu masaiv Pilihan warna kain hendaklah berasaskan.
kepada warna kulit dan bentuk badanv Elakkan terikut ikut fesyen yang mungkin tidakvi Gunakan kain jenis nipis lembut dan serappeluh tetapi tidak jarang vii Bila gunakan alat solek jangan keterlaluan.
viii Gunakan bedak yang tidak mempunyai bauix Rambut hendaklah tersisir rapix Semua bahagian rambut tertutup dan diikatkemas jika memakai tudungxi Jika memakai mini telekong warna tudung.
hendaklah bertentangan dengan warna bajuxii Bila gunakan sarung kaki pilih warnabersesuaian dengan warna kulit 2 HiasanKesederhanaan adalah paling sesuai dan ia.
adalah sebahagian daripada pakaianmenambah seri Hendaklah dipadankandengan baju yang dipakai Elakkan memakai terlalu banyak hiasan Talipinggang.
Jenis kulit PVC kain atau besi yang sesuaiSelendang dan Skaf Dipakai dengan pakaian kurang formal atauformal seperti di majlis rasmi dengan caradisangkut di bahu.
Dipakai di majlis keagamaan Dalam menziarahi kematian selendang menutupiseluruh kepala Beg Tangan Beg tangan yang sesuai mengikut keadaan seperti .
i kegunaan harian di pejabatii kegunaan pelbagaiiii kegunaan majlis rasmi 3 Minyak WangiPilih yang lembut supaya ia tidak melemaskan atau.
memeningkani Minyak wangi tulen Adalah pekat dan hendaklah dipakai sedikitii Eau de toilettee Air kolon yang kurang pekat dan lebih murah .
Ia perlu dipakai beberapa kali sehari keranabaunya tidak pekat iii Semburan badan Ini adalah bau bauan yang sangat ringan dantidak pekat.
4 Kesesuaian Pakaian Lelakii Kurang sesuai berbaju lengan pendak jikabertali leherii Sematkan semua butang baju jika tidak bertaliiii Jangan lipat bahagian lengan kemeja lengan.
iv Memakai tali leher hanya dengan kemeja lenganv Bahagian hujung tali leher mestilah sampai kebahagian kepala tali pinggang vi Sesuaikan warna tali leher dengan bajuvii Tali leher berjalur sesuai dengan baju tanpa.
viii Elakkan memakai pakaian berjalur keseluruhanix Badan kurus dan gempal hendaklah pakaix Sesuaikan warna stokin dengan seluarxi Kasut hendaklah bersih dan berkilatxii Stokin putih tidak sesuai dalam majlis.
xiii Gunakan cologne dan deodoron yang lembut Jika bergaul dengan orang ramai sapukan cologne di kedua belah bahu xiv Pakai singlet jika memakai bush jacket tetapijangan kelihatan singlet tersebut.
xv Seluar dan bush jacket hendaklah sama warnadan bahan material TERTIB DI MEJA MAKAN1 Adab Asas Jangan mula makan sebelum tuan rumah makan.
Jauhkan dari menganga besar apabila menyuap Apabila mengunyah makanan mulut bibirhendaklah ditutup Kurang manis kiranya bercakap dengan mulutyang penuh makanan.
Penggunaan alat alat seperti pisau garpu camcadan sebagainya digunakan dengan betul danjangan sampai berbunyi bising Jauhkan dari menungkat dagu meletak keduabelah siku di atas meja.
Apabila duduk di meja tas tangan bagi wanita tidak diletak di atas meja walaupun tas itu kecil Elakkan dari merokok Sisa makanan tidak dibiarkan atas alas meja Selepas habis makan alat alat seperti pisau .
garpu camca hendaklah disusun rapat Gunakan napkin untuk menutup mulut apabilahendak mengeluarkan makanan yang terselit di Ketika batuk bersin mulut hendaklah ditutupdengan napkin.
Elakkan sendawa kekenyangan kuat kuat Tidak manis dipandang jika mengoerekhidung telinga menggaru badan mengeliat mematah jari tangan dalam majlis jamuan Jangan bergendang atau bermain sudu garpu dan.
2 Cara Menggunakan Napkini Letak di atas pehaii Bucu boleh ke dalam untuk mengelakkan jatuhiii Jangan menyelitkan napkin pada kolar talipinggang antara butang kemeja.
iv Elakkan dari menyapu mulutv Lekapkan napkin pada bibir sahajavi Apabila selesai lipat dan letakkan napkin disebelah kiri tempat dudukvii Letakkan napkin di atas kerusi jika anda keluar.
sebentar akan kembali 3 Cara Menggunakan Kutlerii Kontinental Garpu sentiasa dipegang ditangan kiri Pisau ditangan kanan.
Bahagian runcing tangan garpu menghala ke bawahii Amerika Garpu dipegang dengan tangan kiri Pisau ditangan kanan Pisau berfungsi sebagai pengawal iaitu setelah.
memotong pisau diletakkan dan garpu ditukar ketangan kanan dan menunding ke atas ketika iii Mulakan dengan peralatan dari luar masuk keiv Apabila selesai sudu dan garpu hendaklah padakedudukan rapat dan menghala ke depan atas.
v Jika belum selesai sudu dan garpu hendaklahdiletakkan bersilangvi Jangan menjangkau terlalu jauhTERIMA KASIH.
PROTOKOL Definisi (Kamus Dewan) Peraturan-peraturan dalam Istiadat Rasmi seperti sambutan kepada tetamu. ... Pembukaan Persidangan Parlimen Baju Batik Lengan Panjang Bush-jacket Pakaian Kerja Baju Kurung Baju Kebaya 10) Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Pakaian Istiadat Baju Kebangsan Rasmi Baju Kurung atau Kebaya Labuh, berselendang dan tidak ...

Related Presentations